Nieuws

Zuiderkerkprijs 2020 gewonnen door nieuwbouwproject Amsterdam

 

De Zuiderkerkprijs is dit jaar gewonnen door het Amsterdamse woningbouwproject New West aan het eind van de Postjesweg. De gemeente heeft de prijs toegekend aan de architect en opdrachtgever voor het beste woningbouwproject.

De grote winnaars van 2020 zijn opdrachtgever Heutink Group en architectenbureau Olaf Gipser Architects en VURB Architecten. De prijs die zij hiervoor hebben ontvangen is een kunstwerk van de Syrische kunstenaar Mazen Alashkar. 

Het nieuwbouwproject heeft de prijs binnen weten te slepen door de hoge kwaliteit en toewijding aan de buurt, waarmee een natuurlijke en logische plek om te wonen en verblijven is gecreëerd. 

Het nieuwbouwcomplex New West bestaat uit verschillende appartementen. Ook komt er een vestiging van de OBA. 

 

Bron: NU.nl
10 december 2020

15 december 2020 Meer
Amsterdam scherpt woonregels aan

Per 1 januari scherpt de gemeente Amsterdam de woonregels aan met als doel woningen betaalbaar te houden. Beleggers die alle grote huizen opkopen en in kleine meerdere woningen opdelen moet hiermee voorkomen worden. Daarnaast wil de gemeente boetes gaan uitdelen bij het herhalen van overtredingen bij woonfraude en niet melden van vakantieverhuur. 

Het ‘woningvormen’ moet vanaf 2021 strenger aangepakt worden. Denk hierbij aan woning waarbij er meerdere woonruimtes gemaakt worden. Dit zorgt ervoor dat het aantal grotere woningen afneemt en minder ruimte is voor gezinnen, meldt de gemeente Amsterdam. 

Woningen van minimaal 100 vierkante meter mogen nog worden verbouwd tot kleinere woningen van minimaal 40 vierkante meter. Huizen op de begane grond met minimaal twee verdiepingen moeten minstens 200 vierkante meter zijn en de gevormde woningen minstens 100 vierkante meter.

Vanaf 1 januari zijn bewoners van een woning die het tijdelijk willen verhuren aan toeristen dan ook verplicht om zich te registreren bij een landelijk registratiesysteem voor toeristisch verhuur. Het handhaven wordt hierdoor makkelijker gezien er gegevens zijn. 


Bron: Gemeente.nu
29 oktober 2020

04 november 2020 Meer
Mogelijke dip voor woningmarkt in 2021 en 2022

Uit een kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank wordt een dip verwacht voor de komende twee jaar. De corona crisis zal zorgen voor een oplopende werkeloosheid. Hierdoor zal naar verwachting de vraag naar woningen zakken.

De gemiddelde huizenprijs zal in 2021 ook dalen met 0,8 procent. In 2022 zal er nog eens 2,2 procent bovenop komen naar verwachting. Wel voorziet de Rabobank dat het na deze twee jaar wil zal stijgen. 

Voor starters is dit een mooie kans om een huis te kopen. Veel doorstromers zullen zich met een economische crisis inhouden. Bijvoorbeeld doordat zij ook nog een huis te verkopen hebben. Daarnaast zijn er veel beleggers die voorzichtiger worden. 

 

Bron: NOS

15 september 2020 Meer
Eigenaren van Amsterdamse nieuwbouwhuizen moeten er verplicht zelf  wonen

Vanaf 7 juli moeten eigenaren die een nieuwbouwwoning in Amsterdam kopen daar verplicht zelf wonen. Hiermee hoopt de gemeente te voorkomen dat woningen voor de hoofdprijs worden doorverhuurd. 

Particuliere beleggers investeren vooral in woningen om deze vervolgens te verhuren aan de hoogste bieder. Vooral woningen in het lage en middensegment zijn schaars. De gemeente is al een poos bezig om de markt langer in toom te houden met verschillende maatregelen. 

Inmiddels lijken de ergste prijsstijgingen wel achter de rug en doet corona een duit in het zakje: voor het eerst in lange tijd is de gemiddelde huur in de vrije sector gedaald op sommige plekken. Door de crisis waren er veel minder expats en toeristen in ons land, maakte Pararius vanochtend bekend.

Bron: RTL Nieuws

20 augustus 2020 Meer
Bijna 850.000 woningen nodig om woningtekort terug te dringen

In de Staat van de Woningmarkt 2020 van het ministerie van Binnenlandse Zaken, kwam de conclusie dat er de komende tien jaren 845.000 nieuwe woningen bij moeten komen. Zo om het woningtekort niet verder te laten oplopen. Dit jaarlijkse rapport werd door minister Ollongren aangeboden aan de Tweede Kamer.

Momenteel is er een woningtekort van 331.000 woningen. Dit is 4,2 procent van de woningvoorraad. In 2035 is het doel gesteld om dit terug te dringen naar 2 procent. Omdat het inwonersaantal alleen maar zal stijgen de komende jaren, zal er niet alleen naar de voorraad gebouwd moeten worden, maar ook om de vraag aan te kunnen.

Helaas zijn er wat tegenslagen in de plannen voor nieuwbouw zoals de problematiek rondom stikstof, PFAS en het gebrek aan bouwlocaties. Vanaf 2022 wordt het herstel verwacht.

 

Bron: NOS

16 juni 2020

 

25 juni 2020 Meer
Lockdown schaadt huizenmarkt niet

Onderzoek van NVM-dochteronderneming Brainbay laat zien dat de huizenmarkt weinig schade ondervindt van de lockdown. Het verkoopaantal lag afgelopen week zelfs 23 procent hoger dan het weekgemiddelde van voor de corona maatregelen.

Ook bij iQ Makelaars merken we dat de lockdown de huizenmarkt niet schaadt. De hypotheekrente is nog steeds laag, dus een woning kopen blijft een goede investering. Er staan nu meer woningen te koop dan een jaar terug. Het gaat om een stijging van 1,4 procent. Als koper heb je meer kans om te slagen.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat woningen nu sneller worden verkocht dan een jaar geleden. Gemiddeld staat een woning nu 29 dagen te koop, terwijl dat een jaar geleden nog 42 dagen was.

Bij iQ Makelaars gaan alle werkzaamheden gewoon door met de richtlijnen van de RIVM in acht genomen. De open huizen maken veelal plaats voor individuele of virtuele bezichtigingen.

 

Bron: Nu.nl

20 mei 2020 Meer

Meer nieuws laden

Einde nieuwsarchief

Contact

Waalstraat 15
1078 BP Amsterdam

020 - 7657400

Vaak zijn de makelaars buiten de deur en op zaterdag hebben wij open huizen. Wilt u zeker weten dat de juiste collega op kantoor is? Maak even een afspraak.

amsterdam@iqmakelaars.nl